Kanel har i tusenvis av år vært kjent for sin medisinske effekt. Det har blitt brukt mot diare og infeksjoner. I Pakistan brukes en kraftig kanel-te på vinteren. På Zanzibar knuser de røttene fra kaneltreet, og den syke kan inhalere dette pulveret ved tette bihuler. De eteriske oljer i kanel dreper en rekke bakterier. Spesielt er den virksom mot e.coli-bakterier, listeria-bakterien, gule stafylokokker og salmonella.
Laboratorier har testet ut kanel mot hamburger-bakterien, som er en farlig type e.coli. Kanelekstrakten viser seg å drepe bakterien innen 30 minutter! Fordi bakterienes cellevegger kollapser av kanelekstrakten, betyr det også slutten for bakterien. Forskning viser at den også virker effektivt der antibiotika ikke virker. (Forsøkene er gjort på bakterier i mat).
Kanel tar knekken på sykdomsmikrober, men den ødelegger ikke våre egne tarmceller. Bare de cellene som kommer utenfra. Krydderet har også god effekt på fett og farlig kolesterol i blodårene. Den inneholder antioksydanter som motvirker skader fra frie radikaler i kroppen. Den består av virus-,sopp- og bakteriehemmende stoffer.
Vi anbefales å bruke kanel daglig. En halv teskje er nok. Forskning viser at denne dosen, i 40 dager, senker blodsukker og triglyserider hos mennesker med diabetes 2 med opptil 27%. Dette resultat kan sammenlignes ved bruk av medikamenter. Hovedgrunnen til dette er stoffet polyfenolet MHCP, som etterligner insulin. Men som med alt annet, skal vi ikke overdrive bruken av dette krydderet heller. For kanel inneholder et stoff som heter komarin, og det kan ved overdrivelse skade leveren. Så måtehold, også her, er tingen.
Bruk av kanel:
Mange bruker kanel-dryss på cottege-cheese blandet med epleterninger i en skål
I gryteretter med kylling
På grøt
Varm melk med honning og kaneldryss har en søvndyssende effekt
I bakverk (kanelboller, eplepaier)
Som maurmiddel, hvis man vil unngå giftstoffer
Bruk fantasien, prøv deg fram. Den har en lett anvendelig smak.