Sider

søndag 10. mai 2015

HVORFOR SPISE KÅL?

Blomkål, brokkoli, hodekål og rosenkål gir en betydelig helsegevinst. De har viktige stoffer for immunforsvaret, kalium, kalsium, vitaminene A, B, C, E og K. Og folat.  I følge frukt.no er de våre viktigste grønnsaker til å forebygge kreft. De har en sterk konsentrasjon av forebyggende molekyler som er et "knytte-neve-slag" mot kreft. (Glukosinolater og pektin). Forskning har vist at 5 porsjoner (eller mer) fra kål-familien i uken, halverer risikoen for blære kreft og bryst kreft. Også andre kreft former (lungekreft, mage/tarm kreft, prostata) har stor nytte av kål- grønnsaker. Spesielt brokkoliens og blomkålens effekt er oppmuntrende. Antioksydantene er gode for hjerte og kar-sykdommer.

Både brokkoli og blomkål er gode når de er rå. De viktige stoffene tåler dårlig varme. Hvis du vil koke dem, bruk lite vann, så de bevarer så mye næring som mulig. Aller helst damp kok dem eller legg dem i wok-pannen. Forskning fra Polen viser at jo mer kål kvinnene spiste, jo mindre brystkreft var det blant dem. Det var kvinner som hadde spist kål jevnt siden ungdomsalderen. Også de som begynte å spise kål i voksen alder, hadde god effekt av dette. I USA viste forskning  52% redusering i kreft tilfeller ved jevnt inntak av kål gjennom uken. De gode nyhetene er at selv 10 gram kål daglig gjør forskjell!